2011. november 10., csütörtök

Szent Márton lúdjai vendégségben

A mai Szombathelyen, a római Savariában született tours-i püspök, Szent Márton napját ünnepeljük november 11-én. Márton, apja akaratára katonának állt. Legendássá vált segítőkészsége és amikor egy hideg téli napon köpenyét kettévágva egy koldus számára adhatott egy kis melegséget, sorsa megpecsételődött. Ettől kezdve nem a császárt, hanem Istent kívánta szolgálni. Szerénysége azonban nem engedte, hogy a számára felkínált magas egyházi tisztséget elvállalja. Amikor Tours püspökévé választották, egy libaólban keresett menedéket, de a hangos szárnyasok elárulták rejtekhelyét. Neve összefonódott a ludakkal és kultusza azóta is töretlen. A néphagyomány is számos, e naphoz kapcsolódó szokást őriz a mindennapi élettel kapcsolatban.

Magyarország egyik legszebb természeti környezetében, a Zselici dombvidék erdőrengetegének közepén, az egykori Esterházy erdészlak kibővítésével létrehozott Hotel Kardosfa*** hagyományőrző akcióval várja a vendégeket. 


Kaposvártól alig 20 km-re található elegáns, berendezésében harmóniát sugárzó szálloda közel ötven főt képes egyidőben vendégül látni. November 11 és 13. közötti, 3 nap, 2 éjszakás „Márton napi libanapokon“ wellness részlegében testi-lelki feltöltődést, éttermében pedig 3 fogásos libavacsorát kínál. A szállóige, miszerint „A bornak Márton a bírája“ onnan ered, hogy ezen a napon kóstolták meg először az újbort. A szálloda pedig Márton-pohárral kedveskedik a vendégeknek, a kitűnő libavacsorát a kiforrott újborral öblíthetik le.

A különleges, varázslatos környezetben, a „harapni való“ levegőn sétálgatva, a természet ölelésében megfigyelhetők azok a népi tapasztalatok is, melyek e naphoz kötődnek és az időjárás előrejelzésére szolgálnak. Évszázados észlelések szerint:
„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”
„Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”
„Ha Márton napján a lúd jégre áll, karácsonykor sárba jár.”
„Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton borongós tél .”


A „király asztala“ ünnepi finomságoktól roskadozik az egykori királyi városban. Székesfehérváron, a Hotel Magyar Király**** terített asztalán illatozik a libapecsenye. Márton napi ludasságokban lehet része azoknak, akik felkeresik a királyi szállás elegáns éttermét.
A mondás úgy tartja, hogy „Aki Márton napkor libát nem eszik, az egész éven át éhezik.“
A hotel konyhájának „apraja-nagyja“ sürgölődik a tűzhelyek körül, ahol a hófehér tollú hangos szárnyasnép hája, mája, tepertője, zúzája és püspökfalatja megadóan várakozik a király főszakácsának intő jelére.
Készül a tepertőkrém, hogy friss bagetten, lilahagyma és zöldségek kíséretében, a pecsenye liba mája pirított hagymaágyon, ropogós péksüteménnyel indítsa el a Márton napi vacsorát.

Libaragu leves házi libamájgaluskával és kapros-tejfölös libazúza leves választható az étlapról az előétel után. A liba zúzájából pörkölt fő, mely sós burgonyával és ecetes almapaprikával kellemes folytatása az étkezésnek. A liba nemes húsából sólet készül,
ínycsiklandozó sültek választéka kínálkozik az ízek szerelmesei számára.
Nem könnyű dönteni a „Klasszikus libacomb tört burgonyával és párolt káposztával“, vagy az ősz színeiben pompázó „Ropogós libamell sütőtökös burgonyapürével, balzsamecetes pirított céklával“ fogások között.

A menüsor ismeretében talán megfogadható az a népi mondás, miszerint: „Minél többet esznek Márton napján, annál erősebbek lesznek.“    
November 7-13. között a Márton napi libahéten mindenkit nagy szeretettel és finomságokkal vár a Hotel Magyar Király**** Étterme. Vajon ki lesz a ludas?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése