2011. október 7., péntek

Kitűnő szálláshely a hajdani tündérek hegyén, aranyvesszőkön érő nedűkkel

Tokaj –Hegyalja Magyarország észak-keleti határvidékén húzódik, mely hazánk legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke szubkontinentális klímával. 760 évvel ezelőtt említettek a vidéken szőlőültetvényeket. A tatárjárás során megsemmisült szőlőskertek betelepítésére IV.Béla királyunk olasz telepeseket kért fel.
Ezen a borvidéken termelik a legnemesebb borunkat, mely hírnevét az aszúkészítés gyakorlatának kialakulásával a 17-18. századtól szerezte meg.  Az itt készített borok 40%-a minőségi, míg 60%-a különleges minőségű bor kategóriájába sorolható.
A borvidék öt zónára osztható, a Kopasz-hegy, Mádi medence, Erdőbényei medence, Felső-Tokaj és Tolcsvai medence domborzati és talajviszonyok alapján is elkülönülnek. A termőterület  9 települése  a Világörökség magját képezi.
Tokaj-hegyaljai pincék jellemzői, hogy mélyen földbevájtak, keskeny ágai hűvösek, a falakat vastagon borítja a nemes pincepenész.. Állandó hőmérsékleten, kedvező páratartalom mellett kis hordókban érlelődnek a borok. A vidék fő fajtája a Furmint és a Hárslevelű. Minőségi fajták a Sárga muskotály és a Zéta, korábban Oremus fajta, melyek fontos tulajdonsága a vékonyabb bogyóhéj következtében az aszúsodásra való hajlam.  Leghíresebb fajta a Tokaji Aszú, melyet XIV. Lajos udvarában a „borok királya, a királyok bora” néven emlegettek. Méltó versenytársa a Tokaji Szamorodni, melyet legalább két évig szükséges fahordóban érlelni. 




A Világörökség részét képező történelmi borvidék központjában, a Tisza és a Bodrog találkozásánál, a hegyek lábánál várja vendégeit a Tokaj Hotel*** és Étterem. Több, mint negyven kényelmesen és korszerűen berendezett szobájából csodálatos panorámában gyönyörködhetnek a vendégek. A két folyó és a Tokaj-hegy látványa a szépség és a nyugalom, a harmónia közvetítője.
Közvetlenül a szálloda szomszédságában található patinás Tokaj étteremben nemcsak szüret idején, hanem minden évszakban tradicionális magyar ételeket, helyi specialitásokat kínálnak a gasztronómia szerelmeseinek. A halászlé, babgulyás, túrós csusza és harcsapaprikás kihagyhatatlan ajánlat.
A kiváló alapozás a borkóstolás előtt a nevezetes csülöktál és a borokhoz illő sajtok sokfélesége.
Hangulatos pincelátogatások alkalmával ízlelhető meg a „tündér könnyeiből” fakadó értékes nedűk legjava, a Tokaji Furmint, a – Hárslevelű, - Szamorodni és az –Aszú. A boltíves öreg pincék hangulatába a történelmi borvidék esszenciája vegyül, egyedivé téve az élményt, mely a hamisítatlan  és egyedülálló borok élvezetével párosul.

Elegáns és kényelmes szálláshely, ahol a vendég otthon érezheti magát, ahonnan élményekkel gazdagodva távozhat. A vendégszeretet pedig bearanyozza az itt eltöltött napokat. Az arany jelen van Tokaj mindennapjaiban. A legenda szerint a venyigék közepén végigfutó aranyszál, a poharakban megcsillanó fény, a szállodában érezhető gondoskodás, mind-mind nemesfém a hétköznapokban. Tokaj Hotel*** és Étterem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése