2011. október 6., csütörtök

Vendégváró történelmi borvidék a Kékfrankos hazájában


Az ország legrégebbi történelmi hagyományokkal rendelkező szőlő- és bortermelő területe a Soproni borvidék. Időszámítása a keltákkal kezdődött, Krisztus előtt 300 körül, a 14. században már kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezett az ország határain túl is. A német ajkú gazdák, a poncichterek a 19. században messze földön ismertté tették a soproni borok zamatát. Manapság két körzetben, Sopron és Kőszeg városközponttal, 17 településen termelik a jellegzetes szőlőfajtáikat és készítik jobbnál jobb boraikat. A fehérborok kevésbé meghatározóak a vidéken. Az Olaszrizling lágy savakkal rendelkezik, a Leányka száraz bort terem, a Zöld Veltelini, a Sauvignon Blanc és a Tramini kiemelhetők.
Sajátos, fanyar, mélyvörös és bársonyos bort terem a vidék vezető szőlőfajtája a Kékfrankos, alig több, mint száz éve. Sopront a Kékfrankos fővárosaként is említik. Jelentősek fajták továbbá a Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, és Pinot noir is.
A borvidék sajtossága, hogy a borospincék nem a szőlőhegyen, hanem a városban, a lakóházak alatt épültek védelmi szempontból. A borvidék városaiban járva gyakran találkozunk a házak oldalára függesztett fenyőággal, melyek  jelzik a látogatóknak, hogy a házban borkimérés működik, ahol újborral kínálják a szomjas utazót. Szalmakoszorú vagy szalmaköteg láttán a borkimérésben óborra számíthatunk. Azt pedig, hogy a felkínált portéka milyen színű szőlőből készült, a fehér vagy a vörös szalag jelzi a fenyő- vagy szalmadíszen.
Azok az utazók, akik ősszel kívánják felkeresni a csodaszép mustillatú vidéket, szebbnél szebb szálláshelyek és jobbnál jobb programok közül válogathatnak kedvükre.

A borvidék központja, Sopron szívében közel 120 éve várja vendégeit az antik bútorokkal berendezett, művészeti alkotásokkal díszített patinás szálloda a Best Western PannóniaHotel****. A szálloda múltja tükröződik az étterem kínálatában is. A mesterszakácsok ismerik a „Nagyi” főztjének titkait, értik a régmúlt szakácskönyvek nyelvezetét és remekművekben testesítik meg a boldog békeidők ízvilágát. Tavasszal a májusi eső aranyos áldása élvezhető, ősszel a „Soproni eső Kékfrankost ér.” A szálloda ajánlja, hogy vegye kézbe, költse el vagy vigye haza emlékbe Magyarország első helyi fizetőeszközét, melyet élményekre, emlékekre, ízekre cserélhet.


Az Alpok lábánál, az egykori íjászok őrhelyén, Nepomuki Szent János védelme alatt, a várostól délre és nyugatra elterülő dombvidéken, a Lővérekben, épült  Sopron legnagyobb, 273 szobával rendelkező szállodája, a  CityPartner Hotel Szieszta***. A szubalpesi klímájú varázslatos gyógyhelyen szinte harapnivaló a levegő. Kiadós séták, szüreti programok után kellemes pihenőhelyre, kiváló konyhára talál a megfáradt utazó. Régi idők egészséges, ízletes ételei csábítanak lakomára, illatuk árulkodik a nagymamák zöldfűszereinek titkairól. A hagyomány modern köntösben kínálja magát a terített asztalokon.
„Aki a bort szereti, rossz ember nem lehet….” vallják a szállodában és ajánlják, hogy vendégeik kóstolják meg a messze földön híres soproni borokat az András pince kínálatából.

Az egyedi különleges hangulatú város legújabb szálláshelye a középkori eredetű műemlékek, paloták ölelésében található 28 szobás CivitasBoutique Hotel***.
Feltöltődésre invitálja a vendégeket  az „Őszi kikapcsolódás Sopronban” csábító ajánlata, melyben a kulturális programokon túlmenően, frissítő wellness szolgáltatások széles skálája kínálkozik. A borvidék nevezetes borainak megismertetése pedig hangulatos, hidegtálas borkóstoló keretében a Soproni Borház és Zsindelyes Pálinkaházban vagy a Jégverem Fogadóban elköltött ízletes vacsora alkalmával történik.


Pár lépésre a város szívétől minden páratlanná válik a  Hotel Sopron**** nevével fémjelezve. A kilátás, az árak és a vendégszeretet az, ami a jelzővel összekapcsolható.
A százszobás szálloda minden évszakban szívesen látja a vendégeket, az ősz azonban a borvidéken kitüntetett figyelemmel gondoskodik az ide érkezők érzékszerveinek kényeztetéséről. Az ízek és illatok harmóniája, a helyi specialitásokat is felsorakoztató étlap kínálata az egykori német ajkú gazdák hagyományait eleveníti fel, az egyszerűségében is rafinált konyhát és a boroshordók titkait. A „Poncichter Kaland - a soproni (bor)kultúra és gasztronómia legjava!”
A szálloda Vinosseum Borház Poncichter- és Borlovag termében és a hangulatos Borpincében a „kaland” során kényeztető gasztronómiai élményben részesülnek a vendégek.


A 66 fő befogadóképességű Mandarin Panzió*** családias környezetben, az Erzsébet-kert szomszédságában, tágas superior szobákkal várja a vendégeket. Családi apartmanjai egy nagycsalád kényelmét is biztosítják barátságos, otthonos légkörben. A ”Soproni ősz” Mandarin-módra vasárnapi érkezéssel egy ajándék napot jelent a vendégeknek. Ez idő tájt sétákra csábít a mustillatú város, aki pedig visszavágyik, Márton napkor mér meg is kóstolhatja az új bort a gazdáknál.


Panzió és hotel egyben a történelmi belváros közepén, patinás környezetben fellelhető Palatinus Szálló és Panzió***. Új köntösben pompázva várja a vendégeket. „MUST kell pihenni”- vallják. Ajánlatuk 3 éjszakára szállás kétágyas szobában, bőséges büféreggelivel, két alkalommal vacsorával a Jégverem fogadóban, fejenként 1000 Kékfrank értékű borkóstolóval a Soproni Borházban. Az ide érkező vendégek egy ajándék éjszakát „szüretelhetnek” le.


A történelmi borvidék másik kiemelkedő városa, ahol a boron kívül minden a történelemről szól, az Alpokalján elhelyezkedő hangulatos kisváros, Kőszeg. A belváros romantikus főterén, a középkor varázslatos világában épült, a Dunántúl legmagasabb pontjáról elnevezett Hotel Írottkő***.
A környék egyedülálló klímája, a várost körülvevő érintetlen természet szépsége és a történelem máig gondosan őrzött emlékei vonzzák a látogatókat. Szüret idején érdemes megpihenni a felújított, 52 szobás hotelben és pár perc sétával megérkezni a szálloda Boráriumába. A Jurisics vár szomszédságában található műemlék épület külsőleg és belsőleg egyaránt borkóstolóra hívogat. A helyi borosgazdák nagy gondossággal készített borai mellett megízlelhetők a szakértelemmel válogatott értékes nedűk. A kóstolómenük választékában a jóféle borok mellé ízletes harapnivalók is az asztalra kerülnek és a hangulatos estéken megismerhető a borvidék történelme. A kiszűrődő hangfoszlányok pedig jelzik, hogy szépséges bordalaink is terítékre kerültek.

Egy borvidéken a szüret időszakában a hétköznapok is ünneppé válnak. Ünnep a készülődés, a szőlő tisztelete, az új bor reménye. Az ünnep izgalma pedig nemcsak a helybéliek szívét melengeti. Aki teheti, legyen részese ennek a különleges hangulatnak. A szállodák vendégszeretete feledhetetlenné teszi az őszi napok élményeit. 

Nyarat idéz a Kékfrankos fővárosának " 1 perce". 1 perc Magyarország:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése