2011. október 3., hétfő

Nemes borok, elegáns szállodák a Bikavér földjén

Négyezer hektáron termelik a jóféle bornak való szőlőt az Egri borvidéken, melynek említésekor hazánkban és az ország határain túl is a Bikavér neve jelenik meg. A honfoglalás után már fellelhetők a fehér szőlő termesztésének emlékei, a 15. század végére azonban jelentős vörösborszőlő termesztés vette kezdetét a területen.  Az egri körzetben 14, a debrői területen 4 település szőlőterülete alkotja a változatos talajú, hűvösebb és szárazabb éghajlatú borvidéket. Eger környéke a Bikavér és a Leányka hazája, Debrő körzetében a Hársleveű híres.


Az élénk rubinszínű, fűszeres illatú száraz Bikavér előírás szerint legalább három fajta háziasításából kell, hogy készüljön, melyek a Kadarka mellett az Oportó, a Cabernet és néha a Merlot fajták. Az intenzíven illatos vanília és szegfűszeg aromájú Medoc Noir nevezetes minőségi vörösbor. Fehérborok közül a borvidék hírnevét öregbíti a zöldesfehér, mézízű Leányka és a száraz Olaszrizling.

A közel 200 pincét számláló Szépasszonyvölgyben, a riolittufába vájt nemespenész bevonatú pincékben a sajátos atmoszféra és az állandó hőmérsékletnek köszönhetően ideális körülmények között érlelődnek az íz- és zamatanyagokat megőrző kiváló borok.





Eger legújabb szállodája a híres egri bor, a gasztronómia és a kultúra völgyében épült.
A Hotel Ködmön**** csábító programra várja a borvidékre érkezőket. Egy kellemes, gyertyafényes vacsora a szállodához tartozó Ködmön Csárda Étteremben kiváló időtöltésnek ígérkezik. Izgalmas „Randevú egy tüzes vörössel.” A szépség és a harmónia kapcsolódik össze ezen a találkozón, mivel a kiváló egri tüzes vörös bor színe a gyertyák fényében tündökölve a legszebb, a mesterszakácsok által készített kulináris remekművek elfogyasztása után a zamatukat is felfedik.

„Egerben még az ősz is más”, mely érezhető a természet gazdag színeinek látványában és a szüreti készülődés lázas izgalmában. Remek választás a szálloda erkélyes, superior szobáiban
eltöltött két éjszaka. A szüret hangulata, a gyertyafényes vacsora, a kiváló egri borok kóstolása, a boros masszázsok páratlan hatása, a minden érzékszervre egyaránt ható tökéletes kényeztetés


Eger belvárosában a Hotel Aqua*** kínálatában megjelenik minden, ami a borvidék központjára jellemző. Valódi gasztronómia, nemes borok, vendégszeretet. A környezet a legszebb pompájában kínálja magát. A gyógyvizek, kirándulóhelyek a felfrissülés és az ellazulás, az őszi feltöltődés lehetőségét kínálják.
A 16, barátságos hangulatú, az átlagosnál nagyobb alapterületű szobával rendelkező szálloda pedig kiinduló- és nyugvópontja a programoknak. A negyedszázados idegenforgalmi tapasztalat a vendégek szolgálatában áll.

A rohanó világban megállásra késztet a hotel „Hétköznapi STOP!” ajánlata október végéig csendes szobákkal, kiváló ételekkel és borokkal várja a vendégeket. A megérkezés perceiben a környék neves, fiatal borászának ajándéka megédesíti a találkozást.  

A nyár elmúltával a hűvösödő idő és a rövidülő nappalok hatása kellemes környezetben, frissítő szolgáltatásokkal, kiváló ételekkel és italokkal „Pihentető Őszi Napok” várják a vendégeket.
Eger varázsa, a természet pompája, a borvidék ízei, a vendégek szeretete iránytű az úti cél választásban.


Az egri borvidéken szeptember közepétől október közepéig tart a szüreti időszak. A szőlőfürtök lassan mind a puttonyokba kerülnek, a vendégvárók mosolya azonban állandó marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése