2011. szeptember 27., kedd

Ezerszínű ősz, ezerízű szüret, ezerjó vendéglátás

A Bakony és a Vértes-hegység között elterülő Móri borvidék méretében a kisebb, jelentőségét tekintve a nevesebb termőterületek közé tartozik, melynek szőlőtermesztését a meleg, állandó légáramlás és a sok napsütés segíti elő. A két hegység között található települések mindennapjait egykoron a szőlő- és bortermelés határozta meg. A 18. században betelepített német ajkú lakosság ezerjó szőlőfajta ültetésével alapozta meg a vidéken a kiváló bor előállítását. Kemény, férfias, zöldesfehér színű, közömbös illatú és zamatú elegáns fehérbor kerül a palackokba az Ezerjó tőkéiről.

Hat település alkotja a borvidéket, mely borai jellemzően fehérborok. Az Ezerjó mellett Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és a Chardonnay a leggyakoribb szőlőfajták.

A móri bort kizárólag belpiacon értékesítik. A hagyományok továbbéléséről és a borkultúra értékeinek terjesztéséről a Brindisi Szent Lőrinc Borrend gondoskodik. Tevékenységüket mottójuk határozza meg, miszerint: " Nincs erősebb kapocs, mint a jó bor szeretete és tisztelete "

Zöldellő mezők, szelíd domboldalakon rendezett sorokban álló szőlőtőkékről mosolygó fürtök látványa övezi a „Mosoly és a nyugalom szigetét.” A sváb hagyományok nemcsak a borvidék jellegzetességét, a szőlőtermesztés és a borkultúra tradícióit, hanem a vendéglátást is meghatározzák. 


A Kecske hegy szőlődombjai és a Vértes csodaszép panorámájába illeszkedő, vidéki kúriákra emlékeztető HétkútiWellness Hotel**** a vendégfogadás iskolapéldája. A Móri borvidéken, szüreti kalandozások kellemes nyugvópontját kínálják szolgáltatásaikkal és számos akcióval. Modern eleganciájú, tágas szobákban tölthetnek el az utazók kedvezményesen két éjszakát, amennyiben társulnak az „Őszi kalandozás a Hétkútiban” programhoz. Meghitt reggeli a Kandalló teremben, vacsora a Lovas Vendéglőben, a légkör és az ízek harmonikus összekapcsolódása. Szüreti specialitásokból összeállított esti étkezés a fogásonként hozzá illó móri borokkal az Öreg Prés vendéglőben. Hamisítatlan szüreti és borvidéki hangulat.
A pihenés óráiban a „Vízi Világ” várja a vendégeket minden igényt kielégítő szolgáltatásaival. Szeptemberben és októberben a Bakony és a Vértes hegység között minden a szőlőről és a borról szól. Lovaskocsival várost nézni a szőlődombok között vezető utakon a rohanó idő megzabolázása az örömteli órák élvezetének érdekében. Szépséghez és alkalomhoz igazított tempó.

A Vino dell’ amore, avagy a szerelem bora a hely szelleme által VINO DELL’ a MÓR” – rá változik. A mesebeli hetes szám bűvöletében „Hétpróbás borok Hétkúton” néven kihagyhatatlan ajánlattal várják azokat az utazókat, akik igazán kedvelik a minőségi borokat. A folyékony kincs pedig kívül-belül, minden érzékszervünkre hat. Ebben az ajánlatban a szó szoros értelmében a bőrükön érezhetjük a szüretet. A borterápiás kezelések a szőlőmag olajos masszázsok értékes anyagokkal kényeztetik a testet.

Történelmi bortúra színesíti a programot, melyen három nevezetes borospince érintésével megízlelhető a vidék.

F.Óvári Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése