2011. szeptember 14., szerda

Szüreti forgatag, finom borok és vendéglátás a Bakony, a Vértes és Gerecse lankáinál


A Dunától délre, a Dunántúl északi részén található Ászár-Neszmélyi borvidék nagy múltra tekint vissza, bár történelmi borvidékként három évtizede tartják számon.  A honfoglalást és az ország alapítását követően e térség szőlőtermesztése a fénykorát élte. Az Árpád – korban Esztergom volt az ország fővárosa, így a királyok asztalára kerülő borok e vidék szőlőtőkéiről származtak.

Az elsősorban fehérborairól híres területen ma két körzetben folyik a gazdálkodás. Az ászári körzet Kisbér város, a neszmélyi Esztergom városközponttal.
Legjobb termőterületei a Vértes és a Gerecse hegység napsütötte lejtőin helyezkednek el. A borvidékre jellemző, hogy hűvösebb és csapadékosabb az éghajlata. Talaja barna erdőtalaj, mely előfordul löszön, mészkövön vagy márgán képződve.

A természeti adottságok kedveznek a kellemesen savanykás borok előállításának. Mintegy 1500 hektáron terem a könnyed, finom Rizlingszilváni, a harmonikus illatú és zamatú Olaszrizling és Leányka, az élénk savakat tartalmazó Ezerjó és Chardonnay.

A borvidéken járva érdemes ellátogatni a „Bakony kapujába”, Kisbérre. Ha a szőlőt a növénytermesztésben nemes jelzővel illetjük, akkor ugyanez elmondható az állattenyésztésben a lóról. A város a magyar lótenyésztés fellegvára volt, itt épült másfél évszázada a Királyi lovarda, mely máig Közép-Európa legnagyobb fedett lovardája. Megnyitása után másfél évtizeddel született meg a városban a „legyőzhetetlen csodakanca”, Kincsem.

Egy név, amit hazánkban mindenki, a nagyvilágban nagyon sokan ismernek. Érdemes ellátogatni a vendégszeretetéről nevezetes Kincsem Wellness Hotel***-be.
A kezdetektől családi vállalkozásként működő szálloda családbarát szolgáltatásaival az otthonosság érzetét kelti az ide látogatókban.

60 vendég pihenhet egy időben a kényelmesen kialakított 26 szobában. Standard kategóriában két-és háromágyas valamint családi szoba, nappalival, két hálószobával és fürdőszobával berendezve, superior kategóriában zuhanypaneles és kádas fürdőszobával is választhatók a lakrészek.  

Tréningek, konferenciák, családi rendezvények színhelyeként a konferenciateremben és a különteremben technikai felszereltség, segítő szakmai hozzáértés és gondoskodás fogadja a résztvevőket a szervezéstől egészen a lebonyolításig.

A wellness részlegben bel-és kültéri medencével, többféle szaunával, pezsgőfürdővel, fitness teremmel és a Aqua fitness foglalkozásokkal, masszázs szolgáltatásokkal várják a felüdülésre vágyókat. A gyermekek részére fél méter mélységű 28 fokos medencét alakítottak ki tíz négyzetméteren.

Egy kupica valódi bakonyi pálinka, különösen a jellegzetes bodzavirág, kökény vagy csipkebogyó párlat elfogyasztása meghozza az étvágyat. A szálloda étterme pedig a magyar- és nemzetközi konyha remekeit kínálja hozzá a vendégek asztalára. A wellness és a vegetáriánus ételek kedvelői is kedvükre válogathatnak a kínálatból.
A szálloda kertje minden évszakban a kikapcsolódás szolgálatában áll változatos programokkal. Meleg nyári estéken grillpartikat szerveznek, a tél beálltával gesztenyesütés és disznóvágás élményében részesülhetnek az hotelben pihenő vendégek.

Az ősz a szüret időszaka. A borvidéken barangolva, szép természeti környezetben szervezett, édes mustillatú szüreti programok és borkóstolások után érdemes megpihenni a vidék családbarát, kellemes, hangulatos szálláshelyén, a KincsemWellness Hotel*** vendégszerető gondoskodásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése