2011. szeptember 19., hétfő

Vendégváró szüret Baranyában


A Dunántúl déli részén elhelyezkedő, földrajzilag rendkívül változatos Baranya megye hegyes, dombos, erdőségekkel és síkságokkal tarkított területén, a szelíd dombokon szüretelésre érett a szőlő. A Földközi-tenger érezhető közelsége mediterrán éghajlati viszonyokat teremtve érlelte a pompás gyümölcsöt.
Két borvidéken folyik a szőlőtermesztés. A Mecsek északi szelektől védett déli lejtőin és a Zselic délkeletei lankáin elterülő vidéken szüretelik a borvidék jellegzetes tüzességét magában hordozó, rezedaillatú olaszrizlinget. Itt készül a tájegység különlegessége a zöldessárga színű, vadvirág illatú minőségi bor a Pécsi Cirfandli. 



A minőség pedig képviselteti magát a vendéglátásban is. Szüreti programok szervezése alkalmával keresve sem találni alkalmasabb szálláshelyeket a történelmet és a hagyományokat tisztelő, nyitott és vendégszerető Pécs városának szállodáinál.

„Borélmények és zenés borünnep” várja a vendégeket a CorsoHotel Pécs**** kínálatában. Szeptember utolsó hétvégéjén a boré a főszerep. Villány és Pécs remek borait kóstolgatva a résztvevők átélhetik egy mediterrán borfesztivál hangulatát, miközben Európa legjobb bordalnokai örömzenét szolgáltatnak. A szálloda szombaton délutántól a szomszédságában található Kodály Központban Villányi Prémium Bormustrát szervez korlátlan borkóstolási lehetőséggel, majd a XV. Európai Bordalfesztivál gálaestjén való részvételt biztosítja. A vasárnap is az ünnep hangulatában telik, a Szőlő- és Bor ünnepe a város főterén kellemes őszi kikapcsolódást nyújt. Az ellazulásra vágyók egész napos fürdőzésen vehetnek részt a Siklósi Thermal Spa-ban.

„Mediterrán hangulat és magyar bor mindenkor!” jelszavát tűzte zászlajára a pécsi Hotel Makár**** Sport és Wellness.
Mindenki számára meglepetést tartogat ajánlatában a kultúra, élvezetek és a pihenés jegyében. Október első napján a résztvevők a Bor városába, Villányba utaznak, hogy részesei legyenek a  világhírű Vörösborfesztiválnak.
A hotel kényeztető szolgáltatásai, a finn és só-téglás szauna, gőzfürdő, pezsgőfürdő, hideg vizes csobbanó és beltéri medence használata gondoskodik a pihentető élményekről.
A test, a lélek és a szellem egysége, a minden érzékszervre ható feltöltődés a szemet is megajándékozza olyan látnivalókkal, mint a Székesegyház, a Dóm múzeuma vagy a Püspöki Palota pincészete.

Baranya megye másik kiemelkedő történelmi borvidékén a borút üzenete: „Érezze magát jól a vidékünkön!”. A Villány- siklósi közel kétezer hektáros területen a kedvező klímának köszönhetően „aranyat érő bort” termelnek. Villány vörösborainak messze földön híre van, jellegzetes fajtája a finom csersavakat tartalmazó Kék Oportó, a Kadarka, Kékfrankos és a testes, fűszeres, rubinvörös Merlot. Siklós környékén pedig a fehérborokat kedvelők lelnek kincsre, ha megízlelik a Hárslevelűt és a testes, szép savakkal bíró Olaszrizlinget.

A megfáradt utazókat meleg szeretettel és egyedi szolgáltatásokkal várja a Crocus Gere Bor Hotel - Wine Spa****. A 25 szobás szálloda  családias környezettel és hagyományos, a figyelmességre épülő vidéki vendéglátással járul hozzá a pihentető kikapcsolódáshoz. Pincéjében a Villányi borvidék legnevezetesebb borait kínálják a szomjas utazóknak. A Crocus Wellness & Spa  harmóniában pedig a szőlőre és borra épülő vinoterápiás szolgáltatásaival biztosítják a teljes testi-lelki feltöltődést.

Hazánk mind a 22 történelmi borvidéke rendelkezik hagyományokkal, tájjelleggel és semmi mással össze nem téveszthető természeti környezettel. Szüreti időszakban nem könnyű a választás a programok közül.

Mégis, ha valaki hamisítatlan mediterrán hangulatra vágyik, a Mecsekaljai és a Villány-siklósi borvidék adottságaival és a vendéglátóhelyek kínálatával, remek választás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése