2011. szeptember 22., csütörtök

Négycsillagos vendéglátás a Tolnai történelmi borvidéken



A Tolnai dombságon és a Mezőföld délkeleti részén elterülő, Tolnai borvidéken lankásan lejtő dombokon folyik a szőlőtermesztés és a borkészítés. 3 körzetben 51 település alkot egységet. Alig másfél évtizede jegyzik a történelmi borvidékek listáján. A terület büszkesége a györkönyi pincefalu.
Tolna megye középső és északi részén főként fehér szőlőfajtákat, Chardonnay-t, Traminit, Sauvignon Blanc-t, Olaszrizlinget termesztenek, a déli részeken a kékszőlők, Oportó, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Kadarka teremnek.
A vidék fő látványosságai egyben a Borút állomásai a kölesdi pincesor, a bölcskei pincehegy, a györkönyi pincefalu és a Tolnai Borok Háza.

A Tolnai körzetben barangolva Bikácson kincset érő szálláshelyre találhatunk.15 hektáros, érintetlen természetes környezetben fekszik az egykori Zichy birtokon épült Zichy Park Hotel****.
A szállodakomplexumban a 110 férőhelyes modern főépület mellett megtalálható a hagyományőrző Parasztház és a Vincellér ház, mely a vigasságok színhelye. Az Apartmanház 8 szobával áll a vendégek rendelkezésére.
A természetvédelmi területen épült szálloda kristálytiszta levegőjével, gondozott parkjával, csónakázó- és horgásztavával paradicsomi idillt sugároz. A vidék hamisítatlan hangulatát adja vissza a sváb építészeti stílusban épült, a régi magyar állattartás és gazdálkodás körülményeit szemléltető Parasztudvar.
Borvidéken járva, szüret után a legjobb kikapcsolódás a Vincellér házban üzemelő hagyományos „korcsma” és a Bortrezor kínálata. 


A körzetben kissé távolabb, Pakson, közvetlenül a Duna parton, a szálloda mellett telepített gyönyörű Gesztenyesor szomszédságában épült a régi, klasszicista stílusú Erzsébet Nagy Szálloda**** három épületből álló együttese. Az elegánsan berendezett szobák mellett 5 lakosztály várja a vendégeket és a közel 200 fő befogadására alkalmas Erzsébet királyné bálterem az elegáns rendezvények résztevőit.
A városban büszkék a hagyományokra, az Erzsébet étterem kínálatában megjelennek a térség ízei és értékei. A Kávéház a cukrászati remekműveket sorakoztatja fel, finom olasz kávék illatával párosítva.


A Tolnai borvidék Völgységi körzetében Bonyhád kiemelkedő szőlőtermő terület. A vendéglátásban pedig a városban található Villa Weber Romantic Resort**** jeleskedik.
Az 1800-as években épült kastély angol vidéki stílusban berendezve várja a vendégeket. A szálloda 10 apartmannal, 8 kastélyszobával és 2 lakosztállyal összesen 53 fő befogadására alkalmas.
Az ellazulás tökéletes színhelye a kastélyszálló wellness részlege, ahol finn szauna, pezsgőfürdő, masszázs, szezonálisan működő kültéri úszó- és gyermekmedence áll a vendégek rendelkezésére.




A borvidék Tamási körzetében minden képzeletet felülmúl a Simonytornyán található Fried Kastélyszálló**** látványa, mely egy évvel ezelőtt elnyerte a „Magyarország Legszebb Szállodája” kitüntető címet. A szecessziós stílusban épült kastély valóban az álmok világába repíti az utazókat. A háttérben erdők, szőlődombok, gyönyörű tájak, a közvetlen környezetben pedig több hektáros franciapark fogja körül az épületet.
Az eredeti tölgyfa parkettás szobák, kézzel faragott bútorok a régmúlt hangulatát idézik. Időutazásban vehet részt a vendég, az úti cél pedig a természet nyugalma és a kastélyban uralkodó harmónia világa.

Őszidőn, az egymást érő szüreti programok alkalmával a boré a főszerep. Nem kell messzire menni a jófajta nedűkért, mivel a szálloda hangulatos borospincénkben megkóstolhatók a hagyományos eljárással készült kastélyborok és ország legjobb borvidékeiről származó, neves pincészetek által készített borok.

A Tolnai borvidéken a szőlőművelés a római korban kezdődött, majd évszádokat átugorva a német telepesek szakértelme virágoztatta fel a szőlőtermesztés és borkészítés hagyományait. A négycsillagos szállodák kínálatát és vendégszeretetét tekintve gyanítom, hogy a híres német vendéglátás szelleme is munkálkodik a vidéken. 

F.Óvári Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése