2011. szeptember 12., hétfő

Szüret és vendéglátás a Balaton történelmi borvidékein



Történelmi borvidékeink közül a Balatonhoz hat kisebb-nagyobb szőlőtermő terület tartozik. A vidék a szüreti készülődés izgalmában ég, a tőkéken mosolyognak az érett szőlőfürtök. Januárban, Vince napján a szőlősgazdák aggódva várták az enyhülést a bő termés reményében, Szent György napjának környékén pedig értő kezek metszették a szőlővesszőket. A szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentje, Szent Donát pedig tette a dolgát. A Balaton környékén lassan megkezdődik a szüret.

A vulkáni eredetű Somló hegy vidéke hazánk legkisebb, bár évezredes hagyományokkal rendelkező borvidéke. Viktória királynő által is rendszeresen fogyasztott Furmint-ja megéri a várakozást. Illatának és zamatának kialakulásához közel négy év szükséges. A vidéken járva a Hotel Hasik**** borospincéjében megkóstolhatjuk a híres somlói bort, a „nászéjszakák borát”. A szálloda vendégeként a pihenés bármely formáját választva az élmény és a feltöltődés garantált. Szinte mindegy, hogy „Hasik – módra őszöl” vagy „Hasik születésnapi ősz” akcióban vesz részt a kedves utazó, az apró zsákfalu és az elegáns hotel párosítása felülmúlhatatlan.


A Balaton-felvidék nyugati részén gyönyörű látványt nyújt a Badacsonyi borvidék szőlőültetvényeinek képe. Sokszínűségét a különböző jellegű borszőlő-fajták váltakozása adja. Az „Istenek nektárja” néven emlegetett badacsonyi borok közül a keserű mandula ízére emlékeztető Olaszrizling és az aranysárga tüzes bor, a Szürkebarát a legnevesebb fajták.. Az „űri szőlő”, a Kéknyelű kevés, de minőségi termést hoz.

Kellemes pihenőhelyet választhatunk, ha a Balatonboglári borvidéken kívánjuk megízlelni a szüret hangulatát. A Hotel Napfény*** Balatonlellén ősfákkal övezett parkban 90, erkélyes szobával várja a vendégeket. A fürdővárosban ellátogathatunk a védőszent, Szent Donát barokk kápolnájához is.


A borvidék másik nevezetes üdülőhelyén, Zamárdiban a húszesztendős Hotel Familia*** 130 vendégnek nyújt egy időben kellemes pihenést. A hatszáz négyzetméteres zöldövezete őszidőben is kellemes kikapcsolódást nyújt.


Hazánk egyik legszebb táján már a kelták és a rómaiak is termesztettek szőlőt és örökül hagyták számunkra a Muskotályt, a Traminit és a burgundiai típusú gyümölcsillatokat, zamatokat adó Merlot borokat.
„Boraink visszatükrözik a balatoni napfényt, pannon derűt sugároznak a családok asztalán.”

Felséges jelzőt érdemel a Balatonfelvidéki borvidék, mivel századokon át főűri szőlők és királyi birtokok gyümölcséből készült nedűk öregbítették Pannónia hírnevét. A környék legtöbb szőlővel rendelkező birtokosának az Esterházy család hercegi és grófi ága számított.

A Cserszegi fűszeres, Juhfark és Cabernet Sauvignon, a vidék nevezetes borai kerülnek az asztalra a középkori díszletekkel berendezett Szent László Lovagkirály étteremben, a hétszáz esztendős sümegi vár aljában épült Hotel Kapitányban****.

Itt minden egy helyen található, ami a nyugalom és felüdülés luxusát kínálja. A szüreti élmények utáni ellazulásról a keleti hangulatú török fürdő és a különleges wellness szolgáltatások gondoskodnak.

Szeptember tájékán rezeda illat lengi be a Balatonfüred-Csopak borvidéket, ahol a Balaton által visszavert napfény simogatja a tőkéken csüngő szőlőfürtöket. A vidék jellegzetes borfajtái a Chardonnay, Muskotály, Rizlingszilváni, Kékfrankos és a Merlot. A borvidék központja a magyar tenger egyik gyöngyszeme, Balatonfüred. A környéken nagy hagyománya van a szüreti szokások és a borkultúra bemutatásának. A város szebbnél szebb szállodái pedig kiváló programokkal és kedvezményekkel várják az utazókat. Szeptember végéig „Szezonvégi árzuhanás” tapasztalható a Hotel SilverResort****-ban. Fél áron pihenhetnek, korlátlan wellness és fitnesz használattal, gazdag svédasztalos büféreggeli és –vacsorakínálattal a vendégek. Péntek és szombat délután kihagyhatatlanok a „Kávé pillanatok”, amikor különleges kávékat és teákat kínálnak a vendégeknek házilag készült aprósütemények kíséretében.

Érdemes fontolóra venni az AnnaGrand Hotel Wine and Vital**** ajánlatait is. Akciójuk éppen olyan sokszínű, mint a névadójuk. „Ősz Balatonfüreden.”

Borútunk utolsó állomásán a tótól kissé távolabb eső Balatonmelléki borvidékre érkeztünk. A több mint hatezer hektár terület egykoron az Árpád-házi királyok kupáiba termelte illatos, gazdag aromájú és élénk savtartalmú borait. Köszönhető ez a barna erdőtalajnak, a kiegyenlített klímának és a sok napfénynek. Az összes terület szőlőtermésének fele az Olasz rizling, fő fajták továbbá a Rizlingszilváni, a Zöld veltelini, a Chardonnay, és a Zala gyöngye.

Zalának nemcsak gyöngye, hanem egész gyöngysora van. Talán a legszebb a gyógyvízéről, virágos parkjairól és festői környezetéről híres Zalakaros. Hazánk legkisebb lélekszámú városában tárt karokkal várják az utazókat és híres vendégszeretetük visszacsalogatja azokat, akik már részesei voltak ennek a pihentető csodának.


„Hosszú őszi napokat” ígér a város szállodája a Hotel Karos Spa****. A tematikus hétvégék programlehetőségeinek, az élőzenei műsoroknak, az Éden étterem ínyenc kínálatának és a Harmónia Wellness részleg kényeztető szolgáltatásainak nem könnyű ellenállni. Pihenőhelyül pedig tágas Spa superior kétágyas és családi szobák valamint exkluzív lakosztályok választhatók. Mindezt megtalálják Zalakaros szívében, édenkerti környezetben.

A Balaton vize lassan lecsendesedik és téli álmára készül. Környékén azonban megélénkülnek a dombok és a lankák. Színesedik a táj és vidám szüreti hangulat veszi kezdetét. A hat történelmi borvidék évszázadok óta ápolt hagyományai szerint termeli és készíti nemesebbnél nemesebb borait. Voltaire szerint: "Ha bort iszunk, éreznünk kell, hogy van gondviselés felettünk, mert annyi gyönyört, mint a bor, csak egy végtelen jóságos Isten nyújthat."

A jó bor és a vendéglátás, gondviselés formájában szervesen összekapcsolódik. Érdemes megízlelni mindkettőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése