2011. augusztus 23., kedd

Hotelek tájjelleggel terített asztalai - étkek és nedűk Prémium módra


A vendéglátás sikere mindenkor összefügg a vendégek asztalára feltálalt ételek és italok minőségétől. Lehet egy szálloda védjegye, a figyelmesség magasiskolája, a helyi gasztronómiai hagyományok bemutatásának módja, a „mienket kínáljuk neked” üzenetével.
Jókai Mór szavaival: "Elfelejtheti a magyar ember azt a Pannóniát, aki a hon címeres pajzsát emeli a karján, de azt a Pannóniát, aki a gulyáshúsos bográcsot emeli a kezében, soha, amíg csak él."  Márpedig hazánkban minden tájegységnek megvan a maga kis hazája.

A hotelek étlapjai között tallózgatva számtalan olyan ajánlat kínálkozik a vendégek számára, melyek arra hivatottak, hogy a kulináris élvezetek által felejthetetlenné tegyék az úti célul választott helyeket.

A „hirös város” felé utazgatva hófehér foltok terelik el a pillantásokat a legelők egységes zöldjének látványáról. Szárnyasok hangos „beszéde” töri meg a csendet. A gúnár szava a mérvadó. A kecskeméti Három GúnárHotel és Rendezvényház**** étterme széles választékot kínál a hagyományos magyar ételekből, a tradíciókat követve a libából készült specialitások elmaradhatatlanok. A név kötelez.

Nimród Bioszálloda és Bioétterem**** Karcagon az egészség oltárán áldozik ételeivel. Az étteremben a cserépkályha meghitt melegének hangulatában biogazdálkodásból származó alapanyagokból készült pompás ételeket szolgálnak fel. A konyhafőnök irányítása mellett biofűszeres pecsenyelével sül a rozmaringos bárányborda, vaslapon sült bio zöldségek körítik a roston sült, pácolt lazacfilét. Vajon ellen tud állni valaki is a kacsamájjal sütött bio mangalica karajnak?

Zalában járunk, amikor érezzük a levegőben terjengő krumpliprósza illatát. A saját kertjéből főző Hotel Aphrodite****Venus*** Zalakaroson a következők szerint készíti el tájjellegű ételét. Kilónyi nyersen reszelt burgonyát fél liter aludttejbe kevernek, 30 dkg liszttel sűrítik és megsózzák. Kizsírozott tepsiben közepes tűznél sül a csemege, miközben egy fej reszelt hagyma pirul a zsírban, majd tejföllel elkeverve a már majdnem kész lepényre kerül. Féltenyérnyi darabokra szeletelve és melegen tálalva a szépség és a szerelem istennőjének az asztalán is mennyei csemege lenne.  

Monoron, a Nyerges Hotel Termál és Étterem*** minden igényt kielégítő konyhával dicsekedhet. A nádtetős szálloda a helyi specialitásokat sorakoztatja fel, melyek elengedhetetlen kelléke a búbos kemence. Őseink tudhattak valamit az ízek harmóniájáról, melyek örömtáncot járnak a kemence tűzterében.

A Mátrában járva, hazánk legmagasabban fekvő településén vadak sorakoznak a vendégek asztalán. A Hotel Narád & Park**** a Felvidék közelsége a szlovák nemzetiségi ételek gazdag kínálatát készíti el kiváló szakácsai szorgos munkájával. Betyárvilág lehetett egykor, amikor  Vidróczki Márton juhait terelgette a Mátrában. Az utókor étlapján egy fatányéros formájában él tovább a neve. A Narád-völgyi sertésborda sonkás-juhtúrós raguval, füstölt sajttal besütve, a köretek legszebbikével, a hercegnő burgonyával csábítja el az érzékszerveket. Szívesen rendelne egy „Bracovy rezen kapustovyni strapachani”-t? Jó szívvel ajánlhatom, mert a gombás sertésszelet káposztás sztrapacskával igazán fenséges eledel. A Mátra-völgyi vörösboros vadpörkölt igazán finom bort kíván.

Ehhez azonban elutazunk Baranyába és betekintünk a villányi Crocus Gere Borhotel**** Mandula Bor Bárjába, ahol Hamvas Béla megfogalmazásában ismerik és hirdetik a bor filozófiáját: " Először a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem. Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a dupla átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk."
A Gere borászat teljes választékát kínálják egy régi sváb présházból rusztikus stílusban kialakított borozóban.

A Mesés Shiraz Hotel**** Egerszalókon a barátság és a vendéglátás hagyományos jelképét szolgálja fel minden étkezéshez vendégei számára. Abdul elárulta a valódi marokkói mentatea készítésének titkát. A szertartás 5 evőkanál szárított mentalevél szűrőbe helyezésével kezdődik, melyre egy liter forró vizet önt. 6 evőkanál cukorral, 3cl narancsvirág vagy rózsavízzel ízesíti. A magasról poharakba öntött illatos tea habjára néhány friss mentalevél kerül. Mesés ital a nap bármely szakában, de jótékony hatását étkezések után érezhetjük leginkább.

Aki jót akar magának, nem hagyja ki a „dicső rónaság” specialitását, a hortobágyi húsos palacsintát, a Hortobágy Club Hotel.**** ajánlásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése