2011. augusztus 20., szombat

Négy csillag és hét gyertya a születésnapi tortán - interjú Kerekes Krisztinával, a Hétkúti Wellness Hotel**** igazgatónőjével -


Négy csillag és hét gyertya a születésnapi tortán
- interjú Kerekes Krisztinával, a Hétkúti Wellness Hotel**** igazgatónőjével -


Mór város nevének említésekor képzeletünkben a Bakony és Vértes hegység vonulata, valamint a szelíd lankák szőlőültetvényein termő móri bor jut eszünkbe. Évekkel ezelőtt egy gyöngyszem nőtt ki a földből, hét esztendő alatt pedig neve egybeforrt a település nevével. Ünnepi alkalomból beszélgetek Kerekes Krisztinával, a Hétkúti Wellness Hotel**** igazgatónőjével. A szálloda képzeletbeli tortáján ezúttal hét fényes gyertya ég.


Aki ismeri Mór történetét, nem csodálkozik a szálloda elnevezésén. Szeretném, kérni, hogy röviden ismertesse a névadás okát.
Mór település már a római korban is lakott volt, az itt élők már évszázadok óta szőlőműveléssel foglalkoztak. A törökök kiűzése után a vidék nagyon elnéptelenedett ezért a Fekete erdő vidékéről a 17. század végén német telepesek érkeztek. Az első 7 sváb család a Vértes hegység lábánál a Kecske hegy északi oldalán telepedett le, ahol földbe vájt kunyhókat építettek. A parasztportákhoz 1 kút tartozott, ez azonban hamarosan vitát szült a 7 család között. Ezért a falu bírája úgy döntött, hogy építsenek még 6 kutat. Így lett a 7 paraszt portához, 7 kút. A dülő évszázadok óta a Hétkúti nevet viseli. A névadás a Lovaspark falának freskóján is megjelenik, ahol 7 erecske látható, melyek egy közös fába torkollnak, így jelképezik, hogyan forrt össze az első ideérkező 7 családból a Móri sváb nemzetség.


Móron jelentős számban laknak németajkúak és élénken élnek a sváb hagyományok is. Ez a tény mennyiben befolyásolja a vendégfogadást?
A szállodánk Lovas Vendéglőjében az étlapon sváb specialitásokból álló külön oldal szerepel. A szállodánk anyacége a Fogadó az Öreg Préshez, mely jövőre ünnepli 20. jubileumi évfordulóját, élénken őrzi a sváb hagyományokat. Vendégeinknek igyekszünk bemutatni a 300 éves parasztházakból álló Fogadót, a borospincét és a Márton házat. Az érdeklődők itt megtekinthetnek egy igazi sváb parasztházat és a benne rejlő régi bútorokat és eszközöket. Borospincénkben található borászati múzeális tárgyak és egy óriási bálványprés igyekszik bemutatni a régi szőlőművelés hagyományait. Ezenkívül a város éves szinten több rendezvényt is szervez, melyben a sváb hagyományok megelevenednek. Éves legnagyobb rendezvény a Móri Bornapok, mely minden évben október első. hétvégéjén kerül megrendezésre. A szállodánkba látogató vendégek értékelik, hogy őrizzük a hagyományokat és úgy veszem észre, hogy mind a saját programjaink mind a városi programok egyre több látogatót vonzanak a településre.


A szálloda szépsége, kényelme és eleganciája, az igénybe vehető szolgáltatások jelentős vonzerővel bírnak. Meghatározható, jellemezhető-e a vendégkör, illetve a bel-és külföldi utazók aránya?
Változó a vendégkör, de ha éves szinten viszonyítjuk 60% belföldi és 40% a külföldi vendégek aránya. A Mór és vonzáskörzetéhez tartozó ipari park kapcsán sok külföldi üzletember érkezik a szállodába. Ők a hétköznapokon hétfőtől-péntekig tartózkodnak a szállodában. Hétvégén pedig sok a pihenő, családos vendég. Most a nyári időszakban nagy részben belföldi vendégek látogattak el a szállodánkba, de voltak osztrák, szlovák, szlovén, német és portugál vendégeink is, akik hosszabb időre érkeztek. A szabadidős vendégkör is nagyon változatos, a Lovaspark miatt sok gyermekes család keres fel bennünket, ahol a gyermekek érdeklődnek a lovaglás iránt. Éppen most lett vége a Lovastáborunknak is, mely júliusban és augusztusban több turnussal várta a lovagolni vágyó gyermekeket. De nagyon sok aktív programunk van, a nemzeti ünnepeken mindig sok a hagyományőrző program. Húsvéti, Pünkösdi és a Szilveszteri időszakban szinte állandó és változatos ajánlattal várjuk a Vendégeinket.

A város, amelynek határában a szálloda épült, kedvelt turisztikai célpont. Milyen módon egyeztethetők össze a turisztikai programlehetőségekkel a hotel ajánlatai? 
Minden városi programot mi is közvetítünk a vendégeink felé. Sokszor építjük bele a csomagajánlatokba a helyi és környékbeli programokat. Úgy gondolom a vendégek számára fontos, hogy ne csak a szállodával, de a környékbeli látnivalókkal is megismerkedhessenek, melyet mi a legjobban úgy tudunk elősegíteni, ha csomagban adjuk el a szolgáltatásokat. Szorosan együttműködünk a Móri Borvidék TDM Egyesülettel. Az elmúlt időszakban sok kiállításon, vásáron részt vettünk, ahol nemcsak a szállodánk ajánlatait, de a Móri és környékbeli programokat is ajánlottuk a látogatóknak. Utoljára Kapolcson voltunk, az Augusztus 20-i hétvégén a szülinapi programok mellett borkóstolóval várunk mindenkit, aki Budapesti tűzijátékra ellátogat a Bem Rakparton megrendezésre kerülő Hungarofest - Ízek Utcája rendezvényen.


Egy-egy település, főleg, ha adottságai következtében többen keresik fel, büszke a vendégfogadó helyeire. Szívesen veszi az átutazókat, de általában magáénak érzi azokat. Hazánk 100. városának lakói és a környező településeken élők otthon érzik-e magukat, mint a szolgáltatások igénybe vevői?
A városban és a környéken lakó emberek is szívesen látogatnak el a szállodánkba. Wellness részlegünk a külsős fürdőzni vágyó vendégeket is szeretettel látja. Sokan keresik fel éttermeinket egy hangulatos ebéd, vacsora vagy akár rendezvény céljából.
Igyekszünk az idelátogatóknak nagyon családias légkört biztosítani. A személyzetünk kedves, barátságos, a legtöbb pozitív bejegyzést a vendégkönyvbe ezért kapjuk.

I
A berendezés, bútorok, stílus és hangulat Ausztriából érkezett. Arról a helyről, ahol a vendégfogadás életforma és követendő példa. Sikerült-e a magyar viszonyok között is gyökeret eresztenie az „osztrák magnak”?
A választás érdekes, a bútorok az osztrák Voglauer gyár modern bútorai, stílusjegyükben a vidéki elegancia érződik. A tulajdonosunk viszont német-magyar család. A német precízitás a szálloda kialakítás során nagy jelentőséggel bírt. Ez így van a mai napig, a dekorációt pl. Möllmanné Erzsébet szállodánk tulajdonosa saját kezűleg készíti mindkét szállodában.
Általában sokat adunk erre, hogy mindenhol legyen egy apró kis figyelmesség, legyen az évszaknak megfelelő, vagy éppen egyedileg az alkalomhoz illő dekoráció. A szívélyesség is mindenhol érezhető, ahogy az imént is említettem, fontos az hogy a légkör családias legyen. Mivel minden vendégre különös figyelmet fordítunk az itt tartózkodás alatt, ezért nagyon sok a törzsvendégünk.

Születésnap kapcsán kezdtünk el beszélgetni. Mégpedig a hetes szám bűvöletében, a név és életkor alapján. Hétkút, hét év….. Vannak-e ennek az életútnak kiemelkedő állomásai?

Igen ez elgondolkodtató, 7 év telt el a nyitás óta, és azt kell, hogy mondjam, hogy a 7 év alatt nagyon sok minden történt. Rengeteg rendezvényt szerveztünk, ebből nagyon sok hagyomány teremtő lett, évről évre meg kell szerveznünk, mert nagyon kedveltek.
Minden év elején van egy eseménynaptár, ami az összes éves rendezvényt tartalmazza.
Indítjuk a pótszilvesztertől, aztán farsangolunk, jön március 15. huszárokkal, pilvax kávézóval, korabeli ruhákkal; aztán húsvét lovaspiknikkel, máglyatűzzel, Pünkösdölünk lovagi tornával, bortúrával, Nyáron pihenés, aktív programok, lovastábor, kirándulások, Augusztus 20. szülinap; Október első hétvégéje Móri Bornapok, borkirálynőválasztás, Októberi Vadasparklátogatás, November havi Libanapok, Mikulás napi Lovasjátékok, Szilveszter és Újévi gyalogtúra….
Sorolhatnék még számtalan felejthetetlen eseményt, de ezek a legemlékezetesebbek. Persze aminek a legjobban örülünk, azok a Vendégeink, akiknek az elmúlt 7 évet köszönhetjük, hiszen ha ők nem lennének mi sem lennénk. Ezért is fontos az a kis mottó, amit szállodánk az elmúlt 7 évben közvetített és a jövőben is elsődleges:
„Azon dolgozunk, hogy élményekben gazdagon, kellemesen felfrissülve, hazánk egyik szép szegletének megismerésével gazdagodva, ide újra visszavágyva köszönhessünk el Öntől!"

A hétéves szeretne hetvenéves lenni. Célokat tűz ki maga elé és ennek megfelelően alakítgatja sorsát. Hogy képzeli a jövőt egy olyan szállodának az igazgatónője, melyre jelenleg „hétágra” süt a nap?
Terveink, céljaink vannak szeretnénk a jövő évben fejleszteni, mivel még nincsen külső wellnessünk, mindenképpen egy nagy élménymedencét tervezünk a hátsó homokos kertünkbe, illetve az elkövetkező 3 éves tervek közé tartozik egy 250 fős konferenciaterem kialakítása is. A jövő évben lesznek további fejlesztések a másik szállodánkban is, ahol wellness részleg kialakítását tervezzük.
Amikor a hotel 1 éves lett, akkor döntöttük el, hogy minden évben más nemzet estjét fogjuk megszervezni, mivel az augusztus 20. még jó kis nyári este, ezért mindig megpróbálunk egy ehhez illő nyárias partit szervezni, volt már kubai, amerikai, görög, spanyol, brazíl est. Az idei évben Thai Esttel készülünk a vendégeinknek. Reméljük, hogy még nagyon sok nemzet estjét meg fogjuk tudni szervezni és tényleg eljutunk a 70. évfordulóhoz is.

A világ országainak száma közel kétszáz. Az évenként megrendezendő nemzeti estek kínálata adott. Kívánom, hogy a szálloda fennállása alatt ne maradjon ki senki a sorból.

F. Óvári Edit

1 megjegyzés:

  1. Augusztus 20-án este a hotel hangulatos kertjében tartott születésnapi partin vettem részt. Thai nemzeti estet rendeztek finom ételekkel és színpadi műsorral. A program sikeréhez hozzájárult, hogy az igazgatónő és a szálloda személyzete az est jellegéhez illő öltözékben, kedves és barátságos mosollyal végig a vendégek között tartózkodott, sőt egy nemzeti tánc bemutatásával személyesen emelték az est fényét. A figyelmesség és a gondoskodás egy pillanatra sem hagyott alább. A lassan és egyre erőteljesebben hűlő késő nyári éjszakában takarókat osztogattak a fázósabb meghívottak részére. Kérés nélkül, veleszületett figyelmességgel. Melegszívű vendéglátás egy hűvös éjszakán. Aki részese lehetett, nem fogja elfelejteni. Köszönjük az ünnepeltnek.

    VálaszTörlés