2011. augusztus 26., péntek

Hotelszobák és a csillagok


Nyaralni, pihenni, kikapcsolódni készülünk. Úti célt választunk és megtervezzük az út állomásait. Az aktív kikapcsolódás lehetőségeit és a pihenés körülményeit. Elképzeléseink, igényeink, elvárásaink vannak.  A kastélytól a legmodernebb épületig számtalan lehetőség kínálkozik az utazók számára. Fontos a környezet, az épület külső képe, ami első látásra érzékelhető. Jó esetben a külcsín és a belbecs találkozik. Az általam többször emlegetett egyensúly formájában.
Minden szálloda saját arculatára formálja a vendégek számára felkínált lakrészeit. Optimális esetben a „ruhához” választják a tartalmat.

A színek, hangulatok, benyomások számítanak az otthontól távol töltött idő kellemessé tételében. A belsőépítészeti megoldások, az alapszínek és a kiegészítők megválasztása rendkívül fontos a vendégfogadói oldal részéről. A berendezésben szabadon szárnyalhat a fantázia és hazánk számos szállodáját alapul véve elmondható, hogy a kreativitásnak nincs határa.

Mégis, kevesen gondolnák, hogy a háttérben egy szigorú gépezet „dolgozik” és az alapok lerakásánál szabályok kötik és irányítják a terveket és a kezeket.

A szobák ruha nélkül négyzetméterek és falak. Kötelező tartozékaikkal a színtelen valóság. Az öltöztetés már az álmok és valóság találkozása.

A csillagok elvárásokat is jelölnek és négyzetméterekben, berendezési tárgyakban gondolkodva irányítanak. Meghatározzák a minimumot és a „kell” szigorúságát rendelik mellé.



Négyzetméterek a csillagok „állása” szerint:
Egy háromcsillagos szállodában az egyágyas szoba legalább 14-, a kétágyas 18 négyzetméteres. 
A négycsillagos egyágyas minimum 16-, a kétágyas 24 négyzetméter alapterületű. A lakosztálynak, a háló- és lakóterület elválasztásával el kell érnie a 30 négyzetmétert.
Ötcsillagos hotel esetében az egyágyas szoba 18- , a kétágyas 26 négyzetméterrel kezdődhet.
A lakosztály esetében el kell érni a 34 négyzetmétert az építészetileg elválasztott hálószoba és a nappali kialakításával. Ebben a kategóriában minden 30 szoba után egy állandó lakosztály fenntartását írja elő a szabályzat.

Alapvető berendezések a csillagok számának függvényében:

Háromcsillagos szobában a berendezésnek dohányzó- és lámpával ellátott, tükrös pipere-íróasztalból kell állnia. Ezenkívül a hűtőszekrény és a televízió kötelező tartozék. A szobák 75%-a rendelkezik fürdőszobával, mely kádas vagy zuhanyfülkés.
A négy- és öt csillag az alacsonyabb kategória berendezésén túlmenően gyarapodik minibárral, a hozzá tartozó poharakkal és üvegnyitókkal. Az íróasztalon jegyzettömbnek és íróeszköznek kell várnia a vendégeket. A kiépített hotelkommunikációs rendszernek működnie kell. Valamennyi szoba fürdőszobás. A legmagasabb besorolási fokozatnál a fürdőszobában fürdőköpeny és nagyítós borotválkozó tükör áll a vendégek rendelkezésére.

A hoteleket csillagokkal különböztetik meg és sorolják kategóriákba. A valódi minőség a vendégek megelégedettségével is mérhető. A próbát minden esetben ki kell állniuk a szállodáknak.

Meg kell felelni az előírásoknak, az elvárásoknak, a vendégek igényeinek és Európának is.
A Hotelstars.eu rendszer által eddig minősített Prémiumhotelek listája, mely folyamatosan bővül és frissül az adatbázisa: Minősített hotelek.

Az alapterületre és berendezésre vonatkozó adatok ismertetéséhez felhasznált irodalom:
Jávor Júlia: Szállodai ismeretek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése