2011. augusztus 16., kedd

Sokszínű főúri világ a Hegyhát völgyében


Alig ezer lelket számláló falucska bújik meg a Mecsek hegység lábánál, a festői Hegyhát völgyében. Bikal község az egykoron fölötte magasodó bükkös erdőkről kapta nevét, amit ma már messze földön ismernek. Köszönheti ezt a falut körülölelő tavak halainak, a „fehérgyöngy” nyulaknak, a szép látványt nyújtó egykori komlóültetvényeknek és a narancsrózsa színben pompázó zamatos kajszibaracknak. Az itt élő emberek szelíd derűje, mosolya és vendégszeretete maradásra bírja és visszatérésre csábítja a vándorokat.  

A fővárostól közel kétszáz kilométerre valódi főúri pompa fogadja az idelátogatókat. A hathektáros parkban található ékszer egy díszes kapun áthaladva érhető el. Emeletes, U alakú, aszimmetrikus kastély szemet gyönyörködtető látványa fogadja a látogatókat, historizáló stílusú, oszlopokon nyugvó díszes erkélyével és ablakaival. Az ablak a ház szeme, a szem a lélek tükre. A pompás ablakokat  megpillantva kétség nem férhet a választás helyességéhez.

Négy elem csodás ötvözetéből áll össze a minden igényt kielégítő vendéglátás, a kényelem és az elegancia édenkertje, a Puchner Kastélyszálló****.

A közel kétszáz éves épület másfél évtizede fogadja a vendégeket. A kastélynak történelme, a vendéglátásnak története van. Az évek során az eredetileg tizenhét szobás kastélyszálló francia stílusú fürdőházzal, kétszintes vendégházakkal, lovagi hangulatú sportközponttal és öt esztendeje 18. századbeli francia stílusú udvarházzal bővült.

Otthonunk biztonságos falait elhagyni készülvén útitervek készítésekor hangulatuknak, alaptermészetünknek megfelelően választunk úti célt és szálláshelyet. Van egy hely tenyérnyi hazánkban, amely akár a hangulatváltozásainkhoz is képes igazodni. A kastély épülete a romantikára vágyóknak, a fürdőház a wellness szerelmeseinek, a vendégházak a baráti társaságoknak kínálnak pihenőhelyet. A franciás könnyedség a fiatalos életérzést közvetíti azok számára, akik az udvarház egyedi hangulatú szobáit választják.

Összesen 82 igényesen berendezett szoba található a szállodában. A kastély zöld és kék szintjén kétágyas standard szobák, standard és superior lakosztályok találhatók. A kastély épületében rendezték be az angol stílusú standard szobákat, az elnöki- és a de luxe lakosztályokat.  Az udvarház Étage de la romantique, - de la famille és – de l’amour szintjei önmagukért beszélnek.

A parkban álló panorámaablakos fürdőházban a wellness élményével gazdagodhatnak, „ásványvízben fürödhetnek” a kikapcsolódásra vágyók. A közel 30 fokos magnéziumban, kalciumban, fluorban és nátrium-hidrogénkarbonátban gazdag víz jótékony hatásait élvezhetik az élményelemekkel felszerelt medencékben, pezsgőfürdőkben. Exkluzív szolgáltatásokat kínál a „Harmónia szigete” és a keleties varázsú Relax szoba.

Főúri kastélyban monarchia korabeli Habsburg étterem kínálja ínycsiklandozó ételeit és villányi, szekszárdi vidék elsőrendű borait.  Az ételek magukban hordozzák az eredeti vidéki ízeket, valódi és értékes alapanyagokat.  A libamáj, a házi pácolású sonka, hagymalekvár és kecskesajt „kezdetű” hozzávalók meghatározzák az elkészült étel minőségét és nemességét. 

A tavasz, nyár, ősz és a tél színeikben is jelzik a természet változásait. Az étterem kínálatában és szolgáltatásaiban az évszakok kitüntető figyelmet kapnak. Májustól a mediterrán hangulatú Romkertben, lámpások, virágok és bokrok között elhelyezett asztaloknál költhetik el a vendégek meghitt, gyertyafényes vacsoráikat. A középkori berendezésű Katalin teremben hetven fő számára biztosított a kényelmes étkezés, a találkozók szervezése.
A piros, narancs, barna és ezerszínű ősz a jeles napokhoz kapcsolódó, hagyományos ételek és italok gazdag tárházát tálalja a vendégek asztalára. Az advent heteiben az ételválaszték az év legszebb ünnepére való ráhangolódást segíti.
A lovagkor a sportközpont éttermében elevenedik meg, korabeli ételekkel és korhű evőeszközökkel, melyeket a vendég hoz magával és haza is viszi, miután mind a „tíz ujját megnyalta” a fenséges vacsora után.
Élmények birodalma teszi felejthetetlenné az üdülés idejét hazánk első tematikus parkjában, a szálloda szomszédságában található Élménybirtokon. A család egy tagja sem maradhat ki a szálláshely és az élmények paradicsoma mesés világából. A hotel gyermek- és családbarát szálláshely, a négylábú kedvencek pedig előkelő vendégek lehetnek.
„Egy kastély Európában, Európa egy kastélyban!” PuchnerKastélyszálló****

1 megjegyzés:

  1. Én voltam az élményparkban és nagyon jól oldották meg a modern világ és a korhű berendezés ötvözését. Ahogy beléptünk a parkba, mintha visszautaztunk volna az időben. Egy igazi középkori faluban találtuk magunkat, ami a vár alatt terül el. Mindenfajta mesterséggel találkoztunk, volt ott kovács, füvesasszony, szabóműhely, ahol ruhákat és gyöngyből készült ékszereket vásárolhattunk, találkoztunk asztalossal, aki ott, helyben, korabeli szerszámokkal dolgozta meg a fát, vásárolhattunk fa használati tárgyakat, ellátogattunk a pékhez is, ahol finom péksüteményeket vehettünk. Az ivóban felfrissültünk, közben a solymászt figyeltük, aki a madarát röptette, majd a sétáló királylánnyal is összefutottunk. Mielőtt a várba beléptünk, egy javasasszonyba botlottunk, aki megmondta nekünk a jövőt, persze nem ingyen. A szerzeteseknél pedig mindenféle csecsebecsét vásárolhattunk. Sajnos nagyon jóképűek voltak a szerzetesek.
    A várban zene fogadott minket, korabeli hangszerekkel. A vár egy termében Boccaccio pajzán meséi közül is láthattunk párat, remek színészi előadásban. És amikor már azt hittük, hogy mindent láttunk, elkezdődik a lovagi torna, amelyen három lovag vetélkedett a vár úrnőjéért, de közben az udvari bolond is kitett magáért.
    Miközben nézelődtünk, egy kincskereső játékot is becsempésztek a kínálatba a szervezők. A tarot kártya lapjait rejtették el különböző helyeken, nagyon ötletesen. Ezt a részét is nagyon élveztem, szó szerint mindenhova benéztünk, és meg s találtuk az összeset, bár bevallom, az utolsónál a szerzetesek segítségét kértük, és némi kacsintás árán meg is kaptuk. (nem akartuk megrontani a barátokat) A feladat megoldását le kellett adni és a lovagi torna után egy szelvényt kisorsoltak.
    Aki az egész napot szeretné a birtokon tölteni, annak lehetősége van a birtokon ebédelni, egy korhű lovagi teremben, korhű ételeket fogyasztani. Én az ebéd előtt a szabóműhelyben egy keszkenőt vásároltam, amit, hogy a játék játék legyen, látványosan leejtettem a földre a kollégám előtt. Ő szerencsére kapcsolt és lovagiasan felvette nekem, amit én köszönettel elfogadtam. (kaptam is volna a feleségétől, ha elteszi a monogramos keszkenőmet, „szerelmem” zálogaként)
    Összegezve, én mindenkinek ajánlom, ha lehetősége van, látogasson el a birtokra, nem fogja megbánni. Egyébként a kedvencem, a WC volt, ahol a fent említett jelen és múlt ötvözése nagyon látványosan sikerült.

    Danka Edit, Pécs

    VálaszTörlés